torsdag den 28. juni 2012

Vaniljesmåkager

I bryllupsgave fik vi udstikkere til småkager formet som PacMan og de dertilhørende spøgelser - og lige siden har jeg ventet på en lejlighed til at lave noget med dem.

Og nu skulle det være: Manden er snart færdig i sin praktik i en SFO, og derfor skulle han da dele kager ud til børnene. Selvom jeg faktisk er i tvivl om, at børnene ved, hvad PacMan er, så får de alligevel vaniljesmåkager farvet med frugtfarve og stukket ud som henholdsvis PacMan og spøgelser.

Jeg kan lige så godt sige med det samme, at det ikke bliver sidste gang, at der bliver lavet PacMan-tema i køkkenet; jeg synes simpelthen, at kagerne er så fine. Og jeg har allerede udtænkt et par ideer til nye kager/dekorationer.

Kagerne er der ikke så meget revolutionerende ved; det er børnevenlige vaniljesmåkager fra AMOs Store Julebagebog, og jeg tror bestemt, at de vil falde i god smag i SFO'en. Jeg bagte 180 stykker, så der var to til hver, men I får opskriften på cirka 60 styks, da det var det, jeg lavede af hver slags.

*Indsæt selv PacMan-temamusik*

Vaniljesmåkager

Cirka 60 styks

700 gram hvedemel
300 gram sukker
450 gram smør
2 æg
½ vaniljestang
Eventuelt 1 flaske frugtfarve

Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med en del af sukkeret. Hæld mel, vaniljesukker og resten af sukkeret op i en skål og smuldr smøren ud i mel og sukker. Tilsætæg og frugtfarve og ælt dejen sammen. Pak dejen ind og lad den hvile i køleskabet i ½-1 time. Rul dejen ud i 2-3 mm. tykkelse og udstik den med figurer. Bag kagerne ved 200 grader i 8-10 minutter, indtil kagerne er gyldne i kanten.


onsdag den 27. juni 2012

Chokoladekage med jordbær og kirsebær

Til mandens og svigerfars fødselsdag havde jeg, ud over hindbærrouladen, også lavet macarons og en chokoladekage med jordbær og kirsebær på toppen - en rigtig sommerkage.

Kagen er en fusion mellem to kager, som jeg har fundet i Spis Bedre og Mad!, men det er kun inspirationen, jeg har brugt derfra. Chokoladekagen er fra Mette Blomsterberg, og lemon curden er den samme, som jeg har lavet før.

Kombinationen af den lidt tunge chokoladekage og de søde sommerbær, synes jeg, er rigtig god, og kagen bliver helt sikkert bagt i det lille hjem igen.


Chokoladekage med jordbær og kirsebær

175 gram smør
1 dl. vand
Korn af ½ vaniljestang
300 gram lyst rørsukker
4 æg
200 gram hvedemel
75 gram kakao
1 tsk. bagepulver

Smelt smør og vand i en gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med en lille del af sukkeret. Kom vaniljesukker, resten af rørsukkeret og æggene op i en skål og pisk det til en tyk, hvid æggesnaps. Bland mel, bagepulver og kakaopulver sammen og sigt det ned i æggemassen. Vend det forsigtigt sammen. Hæld til sidst den smeltede smørblanding ned i dejen lidt efter lidt og vend det sammen. Stop, når dejen er ensartet.

Hæld dejen i en smurt springform med bagepapir i bunden og bag kagen ved 175 grader i 25-30 minutter. Lad kagen køle af.

Kagecreme
2 æg
2 spsk. sukker
1 spsk. maizena
2½ dl. mælk
½ tsk. vaniljesukker

2 dl. piskefløde

Pisk æg, sukker og vaniljesukker i en tykbundet gryde. Pisk maizena og mælk i. Bring cremen i kog ved konstant piskning. Lad cremen køle af, gerne med husholdningsfilm helt nede ved overfladen, så cremen ikke trækker skind.

Pisk fløden til let flødeskum og vend det forsigtigt sammen med den afkølede kagecreme.

Lige inden serveringen, smører du først et lag lemon curd på den afkølede chokoladekage. Derefter et lag flødeskum (eventuelt blandet op med kagecreme) ovenpå. Afslut med at pynte med jordbær og kirsebær.

mandag den 25. juni 2012

Hindbærroulade

I weekenden blev der holdt fælles fødselsdag for min mand og svigerfar - og der skulle selvfølgelig kage på bordet. Da det skulle være noget, som kunne transporteres, havde det indflydelse på valget, men det led hverken kagerne eller smagen nu under.

Jeg har længe haft en opskrift på hindbærroulde liggende, som jeg gerne ville afprøve, og nu skulle det være. Opskriften er fra Spis Bedre 7/2011, og rouladen er utrolig nem at lave. Jeg var lidt nervøs for, at kagen skulle flække for mig, når den skulle rulles, men der var ingen problemer.

Hindbærrerne er rigtig fine i rouladen - men næste gang bliver det nok en chokoladeroulade, da det trods alt er min yndlings.




Hindbærroulade

3 æg
1½ dl. sukker
1 dl. mel
1 dl. kartoffelmel
1½ tsk. bagepulver
2-3 spsk. sukker

Fyld
2 dl. piskefløde
250 gram mascarpone
2 tsk. vaniljesukker
100 gram hindbær

Pisk æg og sukker hvidt og luftigt. Bland mel, kartoffelmel og bagepulver sammen og bland det i æggemassen til en glat dej. Kom et ark bagepapir i en bradepande og smør dejen ud på bagepapiret i et jævnt lag. Bag midt i ovnen ved 250 grader i cirka 5 minutter.

Læg et nyt stykke bagepapir på bordet og drys sukker på det. Vend den bagte kage ud på bagepapiret. Pensl eventuelt med vand på oversiden af papiret, så kagen lettere slipper papiret. Lad kagen køle af.

Pisk fløden til let flødeskum og vend mascarpone og vaniljesukker i. Smør blandingen på kagen og drys hindbær på. Rul kagen sammen på langs - løft eventuelt kagen ved hjælp af bagepapiret. Pak rouladen ind i bagepapir og opbevar den i køleskabet, indtil den skal serveres.

lørdag den 23. juni 2012

Sommerkage med hindbær

Billedet er de sørgelig rester fra den kage, som jeg havde med til min projektgruppe i går, da vi var oppe og forsvare vores bachelorprojekt og dermed alle blev bachelorer. Så der var selvfølgelig Asti og kage bagefter.

Kagen er én, jeg har fundet hos StrawberryOnion, og den fik ros af gruppen, så jeg tøver bestemt ikke med at videregive opskriften. Kagen får et lækkert, sprødt, marengs-agtigt låg med en dejlig, blød midte. Jeg tilsatte hindbær, men jeg er også en sucker for syrligheden i hindbær kontra det søde i selve kagen. Man kan vist bruge alle slags frugter, så det er en kage, man nemt kan eksperimentere med.


Sommerkage med hindbær

3 æg
240 gram sukker
150 gram mel
250 gram hindbær

Æg og sukker piskes hvidligt og skummende, mel røres i. Dejen hældes i en smurt springform med bagepapir i bunden. Bærrene drysses over, og kagen bages ved 175 grader i cirka 40 min. Stik i kagen og tjek, om den er færdig.

Køl af og server.

torsdag den 21. juni 2012

Bananis

På sådan en herlig sommerdag - lad der endelig komme flere - hvad er så mere passende end et indlæg om is?

For en uges tid siden dumpede den nyeste erhvervelse til kogebøgerne herhjemme ind ad døren: "Ben & Jerry's Homemade Ice Cream & Dessert Book". Jeg kan mærke, at vi bliver rigtig gode venner hen over sommeren, og efter jeg har lavet deres bananis, så er der slet ingen tvivl. Dette er kræs for is-ganen. Isen har en rigtig lækker, blød konsistens, uden at den smager flødet.

Bogen er rigtig overskuelig opbygget med grundopskrifter, som man så skal tilsætte forskellige ingredienser alt efter isvarianten. Eneste minus er, at mængderne er amerikanske, men så er det heldigt, at Google findes. Jeg skriver opskriften med de danske mål, som altså er lidt "mærkelige".


Bananis

Lidt over 1 liter

1 æg
3/4 dl. sukker
1 1/4 dl. fløde
3/4 dl. mælk
1 banan
Saft af ½ citron

Pisk ægget og tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Pisk, til det er hvidt og luftigt. Hæld fløde og mælk i og bland det sammen.

Mos bananen og bland den sammen med citronsaften. Hvis du vil have en glat iscreme, så pres bananblandingen gennem en sigte ned i æggeblandingen - ellers bare hæld den direkte ned i, hvis du ikke har noget imod lidt "bid" i isen. Bland det hele godt sammen.

Kør på ismaskinen og frys ned. Tag isen op af fryseren cirka et kvarter før, den skal serveres. Jeg serverede den med lidt hakket chokolade over, da jeg elsker banan-chokolade-blanding.

tirsdag den 19. juni 2012

Grillet marcipan med chokoladeis

Der var en lille rest af chokoladeisen tilbage, og den valgte jeg at servere sammen med et par skiver marcipan, som først var en tur på grillpanden. At grille marcipan tager lige toppen af det søde og giver samtidig en god, lidt sej konsistens til isen. Og så er det samtidig en enkelt ret, som ikke tager mange minutter at lave - og så kan den jo laves udendørs på grillen, når vejret (igen) bliver til det.

søndag den 17. juni 2012

Mini-bagels med laks

Når jeg nu alligevel var i gang med at lave mini-doughnuts til fødselsdagsbrunchen, kunne jeg lige så godt lave mini-bagels også. Disse blev serveret med røget laks rør med flødeost og purløg, drysset med rødløg. En virkelig god "hapser", som også kan bruges til forret.

Opskriften på bagels er fra Maduniverset, jeg tilsatte blot lidt grahamsmel for at gøre dem lidt mere grove.


Mini-bagels

Cirka 15 stk.

2½ dl. vand
30 gram gær,
2 spsk. olie
2 tsk. salt
50 gram sukker
200 gram grahamsmel
300 gram hvedemel
1 sammenpisket æg til pensling

Gæren opløses i 2 ½ dl. lunkent vand, og olien tilsættes. Tilsæt olie, salt og sukker. Ælt de to meltyper ind i dejen. Lad dejen hæve i 45 minutter.

Del dejen i 12 stykker og form dem til boller. Lad dem efterhæve i 15 minutter og varm maskinen op imens. Lav et hul i hver bolle og læg dem ned i formene. Bag i cirka 8-10 minutter (lav en test først, så du er sikker på tiden).

Køl bagelsene af og server dem med røget laks skåret i mindre stykker, rørt med flødeost og purløg og drysset med rødløg.

lørdag den 16. juni 2012

Gulerodsbrud

Da jeg gik i folkskole, købte min mor nogle gange de bedste gulerodsboller hos bageren. Bollerne med smør på - det var bare ren nydelse.

Derfor var glæden stor, da jeg fik "Meyers Bageri" og kunne konstatere, at der var en opskrift på disse gulerodsboller i bogen. Og de er flittigt blevet bagt til madpakken siden. At åbne en madpakke med sådan en lækker gulerodsbolle i er altså bare mums! Selvom der er gulerødder i, så kan bollerne næppe kaldes for sunde, men det gør nu ikke noget i min optik.


Gulerodsbrud

12 stk.

50 gram gær
5 dl. lunkent vand
1 kg. hvedemel
75 gram sukker
15 gram salt
75 gram blødt smør
2 æg
150 gram solsikkekerner
4 gulerødder, skrællede og revne

Rør gæren ud i det lunkne vand. Tilsæt hvedemel, salt og sukker og ælt det sammen i skålen. Ælt derefter den bløde smør ind i dejen og ælt, til dejen er blød og smidig. Lad dejen hæve i 1 time.

Lav så en fordybning i dejen og slå æggene ud deri. Kom også solsikkekerner og gulerødder ned i fordybningen. Fold dejen sammen til en stor bolle og brug en kniv til at hakke dejen i småstykker med. Saml hele tiden æggene op og ind i dejen. Hak til æg og gulerødder er jævnt fordelt, men dejen behøver ikke være jævn, blot sammenhængende. Derefter deles dejen i 12 stykker, som løftes over på en bageplade.

Lad gulerodsbrudene hæve i 1 time og bag dem derefter ved 220 grader i cirka 15 minutter. Afkøl brudene.

torsdag den 14. juni 2012

Små jordbærkager

Nu var citrontærte ikke det eneste, der blev serveret under Melodi Grand Prix - det ville også ligne mig dårligt kun at lave én kage.

Så som en lille for-dessert havde jeg lavet små jordbærtærte. Bundene blev bagt i de hjerteforme, jeg fik af min lillesøster på min polterabend. Det var første gang, de blev tagt i brug, men det bliver bestemt ikke sidste. Og så er der bare noget over jordbærkager her om sommeren; selvom det er gråt udenfor, så bringer de lidt sommer ind i hjemmet (og maven).

Opskriften på bunde er egentlig en opskrift op muffins fra et gammelt hæfte fra Odense Marcipan - en opskrift, som jeg altid vender tilbage til, for den er bare super god.


Små jordbærkager

4 stk.

Bunde
100 gram smør
100 gram sukker
2 æg
100 gram mel
100 gram mørk chokolade

Smelt den mørke chokolade. Kom smør og sukker i en skål og pisk detr luftigt. Tilsæt æggene ét ad gangen og pisk imellem dem. Vend mel og den smeltede chokolade i og pisk i ét minut. Kom dejen i fire forme og bag dem ved 200 grader i 12-15 minutter - tjek med en kødpind, at der ikke hænger dej ved. Afkøl kagerne og skær eventuelt toppen af dem, så de bliver flade.

Creme
1 æg
2 spsk. sukker
3 tsk. majsstivelse
2 dl. mælk
Korn af ½ vaniljestang (eller 1 tsk. vaniljesukker)

250 ml. piskefløde

Imens bundene bager, laver du cremen. Pisk æg med sukker, majsstivelse og halvdelen af mælken i en gryde. Sæt gryden over på en ogeplade på middelvarme. Tilsæt resten af mælken og pisk, til cremen bliver tyk. Hæld den over i en skål, læg husholdningsfilm over og sæt den i køleskabet i cirka ½ time, til cremen er kold.

Når cremen er kold, pisker du piskefløden til blødt flødeskum og vender det sammen med cremen. Lav små toppe af creme på midten af bundene, så der stadig er plads til at sætte jordbær på ude i kanten. Pynt med jordbær og sæt eventuelt i køleskabet inden servering, det bliver de kun bedre af.

Du vil sandsynligvis have for meget creme og derfor have noget til overs. Det kan du (fryse og) bruge til frugtsalat. Hvis du vælger at fryse cremen, skal den tøes op og derefter piskes luftig igen.

onsdag den 13. juni 2012

Blomkåls-tzatziki

Én af mine yndlingstilbehør til aftensmaden kan findes i "Meyers Salatværksted", men det skal da ikke være en undskyldning for at dele den her.

Det er blomkåls-tzatziki, og jeg er simpelthen faldet for blomkålet, som giver bid til retten krydret med hvidløget, som giver tzatziki-smagen. Opskriften er oprindeligt med græsk yoghurt, men det har jeg aldrig i huset, så derfor plejer jeg at bruge creme fraiche; uden problemer i øvrigt.


Blomkåls-tzatziki

1 blomkålshoved
Salt
1 pundt purløg
2½ dl. creme fraiche (eller græsk yoghurt)
1 fed hvidløg
1 spsk. olivenolie
Peber

Fjern bladene fra blomkålen og skyl den grundigt. Del den i mindre buketter og blanchér dem kort (30 sekunder) i kogende vand med salt. Køl hurtigt buketterne ned med koldt vand.

Skær purløget fint og pres hvidløget. Bland det hele sammen med creme fraichen og olivenolien. Vend blomkålsbuketterne sammen med dressingen og smag til med salt og peber.

Rist eventuelt nogle solsikkekerner (eller græskarkerner) på panden og top med dem og resten af purløget.

Brunsviger med marcipan

I går havde manden i huset fødselsdag, og hvis man ikke kab age kage til en fødselsdag, hvornår skulle man så? Som traditionen i min familie foreskriver, så skal der selvfølgelig brunsviger på bordet.

Jeg har en opskrift fra min mor, som altid er blevet brugt - den er oven i købet engang blevet bagt til én af mine bamser, da den havde 1 års fødselsdag. Der lå en rest marcipan i fryseren, som har kigger på mig, hver gang jeg har åbnet fryseren, så dette var den perfekte mulighed for at få resten brugt. Derfor lavede jeg lidt rettelser til den oprindelige opskrift. Og det kom der et rigtigt godt og snasket resultat ud af.


  
Brunsviger med marcipan

1 mellemstor bradepande

50 gram gær
50 gram sukker
2 dl. mælk
1 æg
1 tsk kardemomme
450 gram mel
50 gram smør

Fyld
200 gram farin
100 gram smør
80 gram marcipan

Gæren opløses med sukker og mælk, æg, kardemomme og mel tilsættes, og deken æltes godt. Når dejen er sammenhængende, æltes smørret i. Lad dejen hæve i 20 minutter. Derefter fordeles den i en bradepande og stikkes spredt med en gaffel.

Riv marcipanen groft. Margarinen smeltes sammen med farinen og den revne marcipan i en gryde. Blandingen smøres på kagen, som prikkes igen.

Kagen bages i 15 minutter ved 200 grader og afkøles inden servering.


mandag den 11. juni 2012

Mini-doughnuts

Her i weekenden blev der holdt fælles fødselsdag for mig, min mor og min lillesøster. Familien blev inviteret til brunch, og der skal jo gerne være noget kage til at slutte brunchen af med - eller spise undervejs.

I julegave sidste år, fik jeg en mini-doughnuts-bagemaskine af min lillesøster, og jeg tænkte, at dette var den perfekte lejlighed til at hive den frem og bage små doughnuts til familien.

Der følger en opskrift med maskinen, men den kan jeg ikke helt forenige mig med, derfor valgte jeg at bruge Amos opskrift på doughnuts, og det var en succes!



Mini-doughnuts

Cirka 15 stk.

190 gram hvedemel
50 gram smør
30 gram sukker
1 æg
1 dl. mælk
25 gram gær
1/4 tsk. kardemomme
1/4 tsk. salt

Lun mælken og rør gæren ud deri. Tilsæt de øvrige ingredienser og ælt det hele godt sammen. Lad dejen hæve i cirka 30 minutter. Del dejen i 15 små boller. Lad dem hvile i et par minutter, mens du varmer maskinen op. Lav et lille hul i midten af bollerne og læg dem ned over formene i maskinen. Bag dem i cirka 8-10 minutter (lav eventuelt en test først, så du selv kan bedømme tiden). Køl doughnutsene af og pynt med glasur inden serveringen.


lørdag den 9. juni 2012

Chocolate cookies

Gemalen for nogle venner over i aften og spurgte, om jeg kunne bage noget til dem. Efter et kig i mine (mange) kogebøger besluttede han sig for chocolate cookies. Opskriften er fra bogen med det mundrette navn "Kager" og var én, jeg fik i fødselsdagsgave af min bedste veninde.

Selvom der ikke er meget Dannebrog og fodbold over kagerne, så mener jeg bestemt, at de kan bruges som en fodbold-snack i aften, for de smager altså bare godt med det helt rigtige, svampede indre.

Ifølge opskriften skulle man få 30 stk., men jeg fik nærmere 45 stk., så nogle af kuglerne af lagt i fryseren, så jeg en dag bare kan tage dem op og få lækker kage på ingen tid (og uden opvask).



Chocolate cookies

45 stk.

200 gram blødt smør
300 gram sukker
1½ tsk. vaniljesukker
2 spsk. sirup
2 æg
400 gram mel
1 tsk. natron
½ tsk. salt
300 gram mørk chokolade

Rør smør, sukker og vaniljesukker sammen til en skummende masse. Tilsæt sirup og æggene ét ad gangen - pisk mellem hvert æg. Pisk det hele godt sammen. Sigt mel, natron og salt ned i blandingen og rør det godt sammen til en ensartet dej. Hak chokoladen groft og vend den i dejen.

Tril dejen til små kugler på cirka 4 centimeter og læg dem på en bageplade - læg dem med god afstand, da de flyder ud. Bag dem ved 180 grader i 12-15 minutter, til de er gyldne. Afkøl og spis.

torsdag den 7. juni 2012

Citrontærte med marengslåg

Der var jo Melodi Grand Prix for et par weekender siden, og selvom det ikke gik videre godt for Danmark, så er det stadig en fantastisk mulighed for at lave god mad og samles med gode venner for at spise det og have gode diskussioner om deltagerne.

Som altid, når man er til middag hos mig, er desserten i fokus, for det er den del af middagen, jeg selv glæder mig mest til. Denne gang valgte jeg at lave en citrontærte med marengslåg - en klassiker i mit køkken; kombinationen af den sure citron og den søde marengs går man aldrig galt i byen med.

Mit marengslåg fik dog et par sekunder for meget inde i ovnen (sådan kan det gå, når man samtidig skal finde glas frem til Asti'en), men det påvirkede nu ikke smagen.




Citrontærte med marengslåg

Tærtedej
150 gram smør, skåret i firkanter
225 gram mel
1 nip salt
75 gram flormelis
Cirka 4-5 spsk. vand

Citroncreme
3 økologiske citroner
100 gram smør
150 gram flormelis
15 gram majsstivelse
3 æg, pasteuriserede

Marengs
4 æggehvider, pasteuriserede
180 gram flormelis

Tærtedej
Bland smør og mel i en skål og smuldr smørret ud i melet. Tilsæt salt og flormelis og derefter det kolde vand lidt ad gangen, til dejen hænger sammen. Saml hurtigt ingredienserne til en jævn dej uden at ælte for meget. Pres den ud i en tærteform og stil derefter formen på køl i mindst ½ time. Prik i bunden med en gaffel og bag ved 180 grader i 30 minutter.

Citroncreme
Riv skallen af én citron og pres saften af alle tre. Smelt smørret med flormelis, citronsaft og -skal i en gryde og lad det koge i fem minutter. Pisk majsstivelse sammen med de tre hele æg. Tag gryden af varmen og rør citronmassen sammen med æggene. Hæld cremen på tærtebunden og bag tærten ved 180 grader i 5-10 minutter, til cremen har sat sig.

Marengs
Pisk flormelis og æggehvider sammen i en skål. Pisk rigtig godt, til massen bliver træg og fast i det. Kom marengsen i en sprøjtepose. Fordel marengsen over citrontærten og bag den i 1-2 minutter under grill i ovnen, til marengsen får lidt farve.

Server gerne tærten lun. 

onsdag den 6. juni 2012

Chokoladeis

Ja, der var så lige en skriftlig eksamen, som kom i vejen - men der er blevet kokkeret i køkkenet, så der ligger en masse billeder og venter.

Da det stadig var varmt (for et par uger siden), var det jo også is-vejr. Og is smager nu engang bedst, når det er hjemmelavet. Jeg er en sucker for chokoladeis, så det blev selvfølgelig den variant, jeg valgte at lave.


Chokoladeis

2 pasteuriserede æggeblommer
2½ tsk. vaniljesukker
75 gram sukker
1 1/4 dl. mælk + 3 spsk (eventuelt fløde)
75 gram chokolade
1 tsk. kakaopulver

Æggeblommerne røres skummende med vaniljesukkeret. Tilsæt sukkeret lidt efter lidt. Imens koges mælken op og hældes langsomt op i æggeblandingen under stadig piskning. Det hele kommer tilbage i gryden og opvarmes, mens du stadig pisker. Det skal blive tykt men ikke komme i kog. Tag gryden af varmen. Smelt chokoladen over vandbad sammen med 3 spsk. mælk (eller fløde). Rør kakaoen i og bland det sammen med æggeblandingen. Stil blandingen i køleskabet, så den kan køle af - mindst en halv time. Rør den derefter på ismaskinen og sæt den i fryseren - eller spis med det samme.