onsdag den 25. juli 2012

Hjemmelavet ketchup

Der kom selvfølgelig andet i gaven til min lillesøster end chokoladecremen. Nu er lillesøster studerende, og disse lever om bekendt af spaghetti med ketchup (muligvis til tider peppet op med mere spændende mad), så hvad var mere oplagt end prøve at lave ketchup selv.

Indrømmet, jeg spiser ikke ketchup selv, så faktisk har jeg ikke noget parameter at gå efter, når jeg skal bedømme, om jeg kan lide den hjemmelavede version, og eftersom det ligner den tomatsovs, man bruger til pizza, så var jeg lidt skeptisk. Men hvis jeg herefter skulle begynde at spise ketchup, så ville det bestemt være efter at have smagt denne version med den søde tomatsmag som eventuelt kan piftes op med lidt chili - eller efter vores Berlin-tur, måske lidt karry?

Opskriften er fra Mad! 3/2011.


Hjemmelavet ketchup

1 liter

1 løg
3 fed hvidløg
2 spsk. olivenolie
5 tomater
1 flaske mosede tomater eller 2 dåser flåede tomater
100 gram rørsukker

1 dl. æbleeddike
Eventuelt 1 knivspids chili
Lidt sukker efter smag
Salt og peber

Pil løg og hvidløget og snit dem fint. Steg begge dele let i olivenolie i en gryde. Skær tomaterne i grove stykker og kom dem i gryden sammen med de flåede tomater, rørsukker, æbleeddike og eventuelt chili og lad blandingen simre i 45 minutter. Blend herefter blandingen - hæld den eventuelt tilbage i gryden og kog den mere ind, hvis du vil have en tykkere konsistens. Smag til med sukker, salt og peber.

Hæld ketchuppen i en skoldet flaske og opbevar den i køleskabet i 1-2 uger.

tirsdag den 24. juli 2012

Kanelknuder

I sidste uge var mig og gemalen i Berlin. En uge, som var fyldt med masser af kage, chokolade, Rittersport og dejlige oplevelser.

Vi kørte i bus derned, og der skal jo gerne være noget guf af den søde slags til at gøre køretiden lidt kortere. Samtidig skal det dog heller ikke være noget, som griser alt for meget eller er for besværligt at spise.

Derfor faldt valget denne gang på kanelknuder, som jeg fandt inde på Grydelappens hjemmeside. Jeg valgte at komme glasur på, da jeg ligesom synes, at det hører sig til på kanelknuder/-snegle/hvad det måtte være, men det kunne jeg nu have sparet mig, da glasuren var smeltet væk, da knuderne skulle spises. Men godt smagte de, og så er udformningen et fint og sjovt alternativ til den traditionelle kanelsnegl.


Kanelknuder

Cirka 15 stk.

2½ dl. lun mælk
25 gram gær
63 gram smør i tern
½ tsk groft salt
½ dl. sukker
1 tsk. kardemomme
375 gram hvedemel

Fyld
63 gram blødt smør
43 gram sukker
1 spsk. stødt kanel

Pensling
½ æggeblomme
½ spsk. mælk
½ knsp. salt
½ dl. perlesukker

Tænd ovnen på 250 grader. Udrør gær i det lunkne mælk. Tilsæt salt, sukker, kardemomme og mel og begynd at ælte dejen, men hold noget af melet tilbage. Når dejen er tilpas fast, æltes smørterningerne med - tilsæt eventuelt det sidste mel. Ælt dejen smidig. Lad dejen hæve lunt og tildækket i cirka 15 minutter. Rør ingredienserne til fyldet sammen imens.

Hæld dejen ud på bordet. Rul den ud på et melet bord i et rektangel på cirka 30x45 centimeter. Smør nu dejen med fyldet. Fold dejen ind over fyldet fra den korteste ende og fold én gang til - nu måler dejen cirka 30x11 centimeter. Skær dejen ud i strimler på to centimeters bredde; cirka 15 strimler.

Hver strimmel kan nu i en melet hånd snoes i en længde på cirka 20 centimeter (rul den eventuelt en smule), og enderne foldes ind over hinanden som en lukket kringle. Derefter sættes snoningen med bunden i vejret på et bageplade med bagepapir.

Lad knuderne hvile 20 minutter på pladen og rør imens penslingen sammen. Knuderne pensles og drysses med perlesukker, inden de bages 8-10 minutter midt i den varme ovn. Lad knuderne køle ned på en bagerist og pynt dem eventuelt med glasur, inden de spises.

søndag den 22. juli 2012

Chokoladecreme

Min lillesøster fylder 20 år i dag, og derfor skal hun selvfølgelig have en gave, som indeholder guf.

Og hvem kan ikke lide nutella? Men endnu bedre end nutella er hjemmelavet chokoladecreme, som har en mere intens chokoladesmag - og derfor holder den også længere, fordi du ikke kan smørre det samme tykke lag på, som du (måske?) gør ved nutella. Og hvis du ikke kan lide nutella, så lur mig, om du ikke kan lide denne chokoladecreme alligevel.

Opskriften er fra bladet Mad! 9/2012, og den er en tilbagevendende begivenhed i køkkenet herhjemme - gerne oven på mormorbrød. Så er oplevelsen ligesom fuldendt.



Chokoladecreme

2 små patentglas

50 gram smuttede mandler
200 gram mørk chokolade
100 gram blød nougat
50 gram smør
½ dl. piskefløde

Rist mandlerne let på en varm, tør pande og lad dem køle af. Blend dem derefter til fint mandelmel. Skær/hak chokolade og nougat i mindre stykker og smelt dem i en skål over vandbad. Skær smørret i mindre tern og rør det i chokolade-nougat-massen i skålen sammen med fløden. Rør derefter mandelmelet i. Hæld chokoladecremen på skoldede glas og opbevar dem køligt - dog ikke i køleskabet, da cremen så vil blive for hård at smørre ud.

Chokoladecremen kan holde i cirka én uge.

lørdag den 21. juli 2012

Kirsebærmuffins

Jeg kommer oprindeligt fra Kerteminde, og der er inden for de seneste år kommet en ny tradition til i byen: kirsebærfestival.

Hele byen går kirsebær-amok, og de små, søde bær kan købes i alle butikker med respekt for sig selv. Derudover byder festivalen på masser af boder med ting og sager - også de søde af slagsen - gadecaféer, en speciel kirsebær-soft ice i Vaffelhuset og meget mere. Det store højdepunkt for mig plejer at være madteltet, hvor der gerne er masser af smagsprøver, og der kan købes forskellige specialiteter.

I år havde jeg ikke mulighed for at være der om lørdagen, som normalt er den dag, hvor der sker mest. Men så kan Kirsebærfestivalen da bare komme til mig. Jeg var nemlig et smut i Kerteminde om fredagen, inden festivalen gik i gang, men hvor man allerede kunne købe kirsebær. Derfor kom der en pakke kirsebær med mig hjem, så jeg kunne kreere de fine kirsebærmuffins.

Muffinsene tager udgangspunkt i dejen til chokoladekagen med jordbær og kirsebær, hvor kirsebærrerne denne gang bare kom i dejen. De giver et fint men alligvel blødt bid til muffinsene, og der kan sagtens komme flere i, end jeg gjorde. Og så har muffinsene bare en rigtig god chokoladesmag!


Kirsebærmuffins

Cirka 9 stk.

65 gram smør
½ dl. vand
Korn af ½ vaniljestang
150 gram lyst rørsukker
2 æg
100 gram hvedemel
35 gram kakao
½ tsk. bagepulver
80 gram kirsebær (gerne mere)

Fjern stenen fra kirsebærrerne og skær dem i mindre stykker. Smelt smør og vand i en gryde. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud og mas dem sammen med en lille del af sukkeret. Kom vaniljesukker, resten af rørsukkeret og æggene op i en skål og pisk det til en tyk, hvid æggesnaps. Bland mel, bagepulver og kakaopulver sammen og sigt det ned i æggemassen. Vend det forsigtigt sammen. Hæld til sidst den smeltede smørblanding ned i dejen lidt efter lidt og vend det sammen. Vend til sidst kirsebærrerne i dejen og vend dem rundt i dejen.

Fordel dejen i 9 muffinsforme og bag kagerne ved 175 grader i 20-25 minutter, til der ikke hænger dej ved, når du stikker en lille pind ned i muffinsene. Afkøl kagerne på en bagerist.

fredag den 6. juli 2012

Æbleskiver

Når det er sådan et vejr, som det har været i dag, kan man næsten blive helt i tvivl, om vi egentlig befinder os i juli måned. Jeg synes i hvert fald, at vejret mere indbød til boller og kakao.

Men da jeg først kom i gang efter aftensmaden, var det ligesom om, at tiden ikke helt var til hævning af dej og afkøling af boller - det skulle jo gerne kunne spises så hurtigt som muligt, så det ikke blev alt for sent. Derfor faldt valget på en anden god vinterklassiker: æbleskiver!

Æbleskivepanden er noget nær det bedste køkkenudstyr, jeg nogensinde har købt (på denne årstid konkurrerer den dog hårdt med ismaskinen), og det er den opskrift, som fulgte med panden (som er en SCANPAN), som jeg bruger. Jeg har aldrig brugt en anden opskrift men føler heller ikke behovet for det, for de her æbleskiver smager bare godt.



Æbleskiver

Cirka 20 stk.

135 gram mel
80 gram smør
1,7 dl. mælk
3 æg
1½ tsk. bagepulver
Revet skal af 1 citron
20 gram sukker
½ vaniljestang
½ tsk. kardemomme

Start med at dele ét af æggene i blomme og hvide for sig. Pisk hviden stiv, put blommen op i en skål, hvor de øvrige ingredienser også kommes op i. Smørret skal ikke smeltes, og vaniljekornene skal mases ud i lidt af sukkeret, inden det kommer op i skålen. Pisk det hele sammen og vend det siftpiskede æggehvide i bagefter. Bag æbleskiverne på en varm æbleskivepande - fyld kun hullerne halvt op - og server med din yndlingsdyppelse.