torsdag den 30. august 2012

Gulerodstærte

Jeg kan rigtig godt lide tærter. Især kan jeg godt lide dem, fordi jeg hver gang, inden jeg går i gang, bilder mig selv ind, at det er hurtigt mad. Og det er det jo egentlig ikke, hvis man ser på tilberedningstiden, for de fleste tærter skal jo være i ovnen i i hvert fald en halv time, og dejen skal have lov til at hvile.

Denne her tærte er én slags tilbehørstærte: en tærte med gulerødder. Igen, tærten er jo egentlig nem at lave, men hvis du ikke har et råkostjern eller andet, der kan hjælpe dig med at skære gulerødderne i tynde strimler, så tager det altså en del tid at gøre det manuelt. Jeg gjorde det med en kartoffelskræller, og jeg nåede at blive rimelig træt af den monotone bevægelse.

Men når det så er sagt, så smager tærten altså godt og er også et fint - og anderledes - alternativ til det lidt mere traditionelle tilbehør. Vi fik frikadeller til, og her passede tærten rigtig godt til.

Opskriften er fra "Tænd på tærter", hvor créme bruléetærten også var fra.



Gulerodstærte

1 tærte

Tærtedej
100 gram speltmel, havregryn, durummel eller lignende
100 gram hvedemel
50 gram smør
50 gram creme fraiche (eller fromage fraiche)
½-1 dl. vand
½-1 tsk. salt

Smørret smuldres ud i de to meltyper. Resten tilsættes, og dejen æltes hurtigt sammen. Lad dejen hvile i ½ time i køleskabet, inden du ruller den ud og beklæder tærtefomen med den. Prik dejen med en gaffel og forbag bunden ved 200 grader i 20 minutter.

Tærtefyld
800 gram skrællede gulerødder
1 dl. rosiner (undlod jeg, da gemalen ikke er begejstret for varme rosiner)
1 tsk. tørret mynte
2 spsk. citronsaft
1 tsk. salt
1 dl. revet ost
1 spsk. sesamfrø
1 spsk. nigellafrø (havde jeg ikke lige på lager)

Æggemasse
2 æg
3 dl. minimælk
1 spsk. maizene
1 tsk. salt
1/4 cayennepeber

Snit gulerødderne i tynde skiver. Bland dem med rosiner, mynte, citronsaft og salt. Pisk alle ingredienserne til æggemassen sammen. Fordel fyldet ud i den forbagte tærtebund, hæld æggemassen over og drys med ost, sesamfrø og nigellefrø. Bag tærten i ovnen ved 190 grader i cirka 40 minutter, til æggemassen har sat sig.

onsdag den 29. august 2012

Chokoladeroulade

Weekenden gik for vores vedkommende med at være i Århus og omegn med min familie - en weekendtur, som min mormor og morfar havde fået i guldbryllupsgave.

Det tager jo sin tid at køre derop fra Fyn af, og derfor skal man også have noget at styrke sig på, når man når frem. Så jeg havde lavet en chokoladeroulade hjemme fra og tog den med derop. Mmm, at kunne sætte sig på hyttens terrasse i solen og smovse kage (min mor havde taget Den du ved nok med, så der var nok at vælge imellem).

Opskriften er den samme som ved hindbærroulade; jeg har bare tilsat vanilje og kakao til dejen og udskiftet fyldet med chokolademousse.

Chokolademoussen nåede at trænge ind i selve rouladen (nok en anelse for meget, så man næsten ikke kunne se fyldet), men den smagte, som den skulle alligevel. Hvis du nu er smart - og ejer en større tålmodighed end mig - så laver du chokolademoussen noget tid i forvejen, så den kan nå at sætte sig, inden den smørres på kagen. I stedet for at gøre som mig og lave det hele på én gang og så bare rulle det hele sammen, fordi jeg ikke gad vente længere. Ved at vente vil du nok også få et pænere, mere jævnt lag fyld.

 
Chokoladeroulade
 
1 stk.
 
3 æg
1½ dl. sukker
1 dl. mel
1 dl. kartoffelmel
1½ tsk. bagepulver
2-3 spsk. sukker
½ vaniljestang
20 gram kakao
 
Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med noget af sukkeret. Pisk æg, vaniljesukker og resten af sukkeret hvidt og luftigt. Bland mel, kartoffelmel, kakao og bagepulver sammen og bland det i æggemassen til en glat dej. Kom et ark bagepapir i en bradepande og smør dejen ud på bagepapiret i et jævnt lag. Bag midt i ovnen ved 250 grader i cirka 5 minutter.
 
Læg et nyt stykke bagepapir på bordet og drys sukker på det. Vend den bagte kage ud på bagepapiret. Pensl eventuelt med vand på oversiden af papiret, så kagen lettere slipper papiret. Lad kagen køle af.
 
Chokolademousse
225 gram chokolade
4 spsk. vand
30 gram smør
3 pasteuriserede æggehvider
3 pasteuriserede æggeblommer
50 gram sukker
1 1/4 dl. piskefløde
 
Hak chokoladen fint. Kom chokoladen og vand op i en skål og lad chokoladen smelte over vandbad. Tag skålen af varmen og rør smørret i den smeltede chokolade. Rør derefter æggeblommerne i, til det hele er godt blandet. Lad blandingen køle af.
 
Pisk æggehviderne skummende, til de danner bløde toppe. Tilsæt langsomt sukkeret og pisk, til æggehviderne er stive. Pisk nogle skefulde af æggehviderne i den afkølede chokoaldeblanding.
 
Pisk fløden til flødeskum. Hæld flødeskummet over chokoladeblandingen og derefter resten af æggehviderne over flødeskummet. Vend det hele forsigtigt sammen. Sæt chokolademoussen i køleskabet i mindst tre timer, til den har sat sig.
 
Smør chokolademoussen ud på kagen og rul rouladen sammen. Stil den i køleskabet, til den skal spises - gerne natten over, så den kan nå at sætte sig. Inden servering kan du pynte rouladen. Jeg valgte at bruge hvid glasur og frysetørrede hindbær.

torsdag den 23. august 2012

Créme bruléetærte

Min far og lillesøster var på visit tidligere i dag, og så skal der selvfølgelig kage på bordet. Selvom jeg har mine favoritter blandt de søde sager, så gider jeg trods alt ikke servere det samme hver gang - eller noget, som man kan få de fleste steder, for den sags skyld.

Derfor faldt valget i dag på en créme bruléetærte, for det lød tilpas nyt - men samtidig godt - til at den skulle afprøves. Créme brulée smager jo godt i sig selv, så hvorfor skulle den ikke smage godt i en tærte?

Jeg kan bekræfte, at det smager godt i en tærte. Det smager jo som den klassiske créme brulée, der er bare tilsat en sød tærtebund. Bunden skal nok være tyndere, end jeg fik den, men dejen drillede under udrulningen (og, da den skulle samles), så min tålmodighed rakte ikke så langt. Tærten er en rigtig fin desserttærte, og den skal nok vække begejstring blandt dine gæster.

Opskriften er fra "Tryl med tærter", som jeg egentlig købte på grund af madtærterne, men i stedet endte jeg med at bruge en del tid på at kigge desserttærte-afsnittet igennem som det første.

 
 
Créme bruléetærte

1 tærte

Tærtedej
150 gram mel (dejen drillede mig, så jeg brugte en del mere)
100 gram smør
75 gram flormelis
1 æg

Smørret smuldres ud i melet, resten af ingredienserne tilsættes, og dejen æltes hurtigt sammen. Læg dejen i køleskabet i mindst ½ time, inden den rulles ud. Rul dejen tyndt ud (den skal bare lige kunne holde på cremen) og beklæd en tærteform med den. Bag bunden ved 200 grader i 30 minutter.

Fyld
1 vaniljestang
7 æggeblommer
5 dl. piskefløde
1½ dl. sødmælk
100 gram sukker

Pynt
Fint rørsukker

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og pisk dem sammen med æggeblommerne. Piskefløde, mælk og sukker koges op. Når blandingen koger, røres det sammen med æggeblommerne og hældes tilbage i gryden. Herefter skal der røres i blandingen hele tiden, indtil den tykner. Når cremen tykner, tages den af varmen og hældes op i den forbagte tærtebund. Tærten sættes i ovnen ved 110 grader i cirka ½ time, indtil cremen har sat sig. Stik eventuelt en urtekniv ned i cremen; hvis cremen slipper, er den færdig.

Tærten skal serveres kold og gerne fra køleskabet (den kan godt stå en dags tid, uden det gør noget). Det er tiden i køleskabet, som får vaniljens smag rigtig frem.

Når tærten skal spises, drysses den med rørsukker. Brænd rørsukkeret med en bundselbrænder, så tærten får en sprød skorpe.

tirsdag den 21. august 2012

Rutebilslagkage med hindbærskum

I anledning af de (par) rigtig dejlige sommerdage, vi havde over weekenden, fandt jeg et billede frem fra sidste sommer - hvor vejret da vist for øvrigt heller ikke var noget at prale af.

Billedet viser en videreudvikling af den klassiske rutebilslagkage; den kage, som jeg lavede til min svigerindes fødselsdag. Ideen opstod til gemalens fødselsdag samme år, hvor han gerne ville have rutebilslagkage. Jeg synes bare, at en rutebilslagkage i sig selv er temmelig tung at danse med, og derfor valgte jeg at komme et lag med hindbærflødeskum i også til ligesom at bryde det søde.

Gemalen var vist ikke helt tilfreds med ideen, da han gerne ville have haft ren rutebil, men den faldt i så god smag hos de øvrige fødselsdagsgæster, at jeg altså blev bestilt til at lave tre styks til svigerindens fødelsdag. Og den smager nu altså godt.


Rutebilslagkage med hindbærskum

1 stk.

Lagkagebunde (fra AMO)
3 stk.
150 gram blødt smør
150 gram sukker
3 æg
130 gram hvedemel
30 gram kakaopulver
1 tsk bagepulver

Rør smør og sukker let og luftigt. Rør æggene i ét ad gangen. land mel, kakaopulver og bagepulver sammen i en skål, sigt det ned i æggemassen og vend det rundt. Kom dejen i en smurt springform - kom enten al dejen i formen og del den i tre bunde efter bagning, eller del dejen i tre og bag bundene én ad gangen (jeg synes, det sidste er nemmest). Bag bunden(e) ved 220 grader - de tynde bunde skal bages i 7-10 minutter og de tykke bunde i 15-25 minutter.

Rutebilsskum
½ liter piskefløde
Rutebiler efter smag

Pisk piskefløden til blødt flødeskum. Kom rutebilerne i en frysepose og giv dem en omgang med kagerullen eller lignende. Knus dem til den størrelse, du kan lide. Bland rutebilerne i flødeskummen.

Hindbærskum
1/4 liter piskefløde
150 gram hindbær
1 blad husblas

Læg husblassen i blød. Få hindbærrerne op at koge, gerne til en ensartet masse. Rør husblassen ud i hindbærrerne, mens de stadig er varme. Passér massen gennem en sigte, så kernerne sigtes fra. Lad massen afkøle.
Pisk piskefløden til blødt flødeskum og vend den kolde hindbærmasse i - smag eventuelt lidt til med flormelis.

Saml lagkagen, gerne i en rengjort springform så kagen holder formen, mens den sætter sig. Start med en lagkagebund, så et lag rutebilsskum, lagkagebund, hindbærskum, lagkagebund og afslut med rutebilsskum på toppen. Sæt kagen i køleskabet, indtil den skal spises (gerne natten over, så den kan nå at sætte sig, så smager den trods alt bedst).

fredag den 10. august 2012

Tøsecookies

Der er nu ikke noget som en god småkage, og så er de tilmed nemme at lave og kan fryses ubagte, så man altid har noget sødt til gæsterne. Og disse cookies er, ligesom  de skal være efter min mening: sprøde uden på men svampede inden i. Også her blev der (bevidst) lidt til overs, så manden og jeg også kunne få glæde af dem.

Disse småkager blev nu bagt med det samme og derefter givet som den sidste del af gaven til min lillesøster sammen med chokoladecremen, ketchuppen og chokoladetrøflerne med hindbær. Ikke en helt dårlig gave, hvis jeg selv skal sige det.

Opskriften har jeg fået af en kollega, da jeg for et års tid siden var i praktik ved Odense Internationale Film Festival (som for øvrigt snart løber af stablen igen), og de er blevet lavet en den gange siden da.



Tøsecookies

Cirka 18 stk.

125 gram smør
150 gram god, mørk chokolade
100 gram hasselnødder
180 gram hvedemel
½ tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
135 gram rørsukker
1 æg
½ tsk. salt

Tag smørret ud af køleskabet og skær det i mindre stykker i en skål. Hak chokolade og hasselnødder groft. Bland mel og bagepulver i en skål. Slå ægget ud i en kop og pisk det let med salt.
Rør smør, sukker og vanilje godt sammen. Tilsæt æg og salt og rør godt. Tilsæt melblandingen og chokolade og nødder og rør dejen hurtigt sammen.
Kom bagepapir på to bageplader og lav små kugler af dej, som sættes på bagepladen. Sørg for at holde en god afstand imellem, da de flyder ud. Tryk dem let flade. Bag dem i 8-10 minutter ved 200 grader, til de er lysebrune i kanten. Giv dem endelig ikke for meget, de skal se lidt ubagte ud, når du tager dem ud. Lad dem afkøle let.

torsdag den 9. august 2012

Den du ved nok

Ja, den du ved nok, ikke? Jeg har fået en del mærkelige blikke fra folk, når jeg tilsyneladende taler så implicit om en kage, som de burde kende til. Det kan der komme en del sjov ud af - ofte fordi jeg ikke selv tænker over, at det måske er fordi, de ikke kender kagen - indtil det går op for dem, at "Den du ved nok" bare er navnet på kagen og ikke et forsøg på at tale i hemmelige kage-koder til dem.

Hvis du ikke kender kagen, så vil jeg stærkt anbefale, at du bager den. En god chokoladekage med topping og chokoladeglasur blandet med kokos. Mmmm... Og hvis du har smagt den før, så tåler den bestemt at gensyn.


Den du ved nok

400 gram sukker
4 æg
450 gram hvedemel
1 stang vanilje
5 spsk. kakao
4 tsk. bagepulver
3¾ dl. mælk
300 gram smeltet smør

Glasur
200 gram smør
7 spsk. kaffe
375 gram flormelis
3½ spsk. kakao
300 gram kokos
3 tsk. vanillesukker

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen og mas dem sammen med en del af sukkeret. Put vaniljesukker, resten af sukkeret og æg op i en skål og pisk det godt. Mel, kakao og bagepulver blandes skiftevis med mælken i dejen. Til sidst røres det smeltede, afkølede smør i. Bages i en bradepande beklædt med bagepapir ved 190 grader i cirka 25 min.

Alle ingredienserne til glasuren puttes i en gryde og varmes, så det hele smelter sammen. Når kagen er afkølet - ikke helt kold - lægges kakaoglasur på hele overfladen.

tirsdag den 7. august 2012

Chokoladetrøfler med hindbær

Tredje del af lillesøsters gave: chokoladetrøfler med hindbær! Bare navnet på desserten kombinerer jo de to bedste ting i dessertkøkkenet - efter min mening: chokolade og hindbær.

Trøflerne er nemme at lave. Det eneste, der satte min tålmodighed på prøve, var, da massen skulle køle ned, men jeg er generelt heller ikke god til at vente på ting på den måde. Jeg vil bare videre med det samme, nå! Men resultatet er værd at vente på, for de smagte bare godt, så jeg var glad for, at der sørme ikke kunne være flere i æsken (som rent faktisk er de fine, aflange muffinsforme fra Netto) til lillesøster - ærgerligt for hende, godt for mig og gemalen.

Opskriften er fra "Det Søde Danmark", som jeg fik i fødselsdagsgave. Trøflerne skal egentlig dyppes i chokolade, før de rulles i kakao. Jeg havde dog ikke mere chokolade, så jeg rullede dem direkte i kakaoen, og det smager fint, men jeg kan forestille mig, at chokoladen lige giver det ekstra til dem - og en pænere overfalde. Og så må der efter min mening godt komme lidt flere hindbær i til næste gang, så de smager mere igennem.


Chokoladetrøfler med hindbær

Cirka 100 stk.

Trøffelmasse
500 gram mørk chokolade
250 gram piskefløde
100 gram hindbær
½ vaniljestang

Overtræk
500 gram mørk chokolade
400 gram kakao

Hak chokoladen til trøffelmassen fint, kom den i en gryde og smelt den ved ganske svag varme. Tilsæt fløde, hindbær og vaniljekornene fra vaniljestangen og varm det langsomt igennem. Passér trøffelmassen gennem en sigte og ned i en skål. Rør forsigtigt massen igennem, til den er glat. Stil den til side, så den kan køle ned til 28 grader (jeg har ikke noget termometer, så jeg tog den på gefühl, og det gik fint). Kom massen i en sprøjtepose og form den til små, runde toppe på en bageplade beklædt med bagepapir. Stil trøflerne køligt, til de er stivnet.

Smelt chokoladen til overtræk - gerne over vandbad. Vend hurtigt trøflerne i den smeltede chokolade og tril dem derefter forsigtigt i kakaoen. Stil dem igen køligt, indtil de skal spises.