søndag den 31. marts 2013

Bagt hvid chokolade

Bagt hvid chokolade er først blevet min viden omkring søde sager for et par dage siden - og det forstår jeg simpelthen ikke! Det er nemt at lave, og så smager det piv godt. Udseendet minder en kende om de vitaminpiller, jeg spiste som barn, men smagen er langt bedre.

Når du bager hvid chokolade, får det en karamelsmag (og undervejs dufter der af Kinderæg, når du åbner ovnen). Dog er det ikke et projekt, du skal lave, hvis du har andet vigtigt at tage dig til, for der skal røres én gang hvert tiende minut. Så ikke noget med at sætte dig for godt til rette i sofaen.


Bagt hvid chokolade

Tænd ovnen på 110 grader. Hak hvid chokolade fint. Læg det i en bageplade i et tyndt lag og sæt det i ovnen. Herefter skal du røre i det hvert 10. minut i cirka én time. Chokoladen går igennem nogle faser, hvor det starter med at smelte og bliver grynet midt i processen. Så giv ikke fortabt undervejs. Chokoladen er færdig, når den har fået en gyldenbrun farve. Hæld den i en form, stil formen på køl og tryk chokoladerne ud, når de har sat sig.

fredag den 29. marts 2013

Harernumser

Ja, det er ikke ligefrem et navn, hvor man tænker på påskeguf. Men det er det ikke desto mindre; måske af den slags, man ikke ser så tit. Jeg skal være ærlig og sige, at udseendet nok er bedre end smagen - eventuelt kan du bruge marcipan til kroppen, så højner det nok smagen.

Men søde ser de ud! Og hvis du bruger købe-småkager, så er de også hurtige at lave.


Harernumser

Smelt chokolade over vandbad. Tag halvdelen fra og put den i en sprøjtepose. Klip en skumfidus i mindre stykker, hvis du ikke har dem i mini-udgaven. Med chokoladen i sprøjteposen tegner du hoved og ører med chokolade. Dyp en småkage i den resterende chokolade (køb småkagerne eller bag nogle helt enkle med vaniljesmag og stik dem i små cirkler) og læg den, så den dækker den nederste halvdel af hovedet. Slut af med et stykke skumfidus som hale. Fortsæt med at lave harernumser, til du enten løber tør for chokolade eller småkager.

torsdag den 28. marts 2013

Påskeæg 2013

For nogle uger siden modtog jeg en dejlig pakke fra Odense Marcipan med marcipan, nougat og chokolade. Den pakke kom det helt rigtige sted hen, hvis jeg selv skal sige det! Og når det nu er påske, så er der jo ikke noget, der er mere oplagt, end at lave en påske-guf-pakke til min mor og lillesøster (det, der så ikke kan være i pakkerne, beholder jeg selv!).

Pakken indeholder harernumser, bagt hvid chokolade, nougatæg, hindbær-æg og marcipan/nougatsnurrer. Den bagte hvide chokolade og marcipan/nougatsnurrerne kommer i senere indlæg.

 
 
Hindbæræg
 
Marcipan lægges ud på køkkenbordet. Frysetørrede hindbær kommes op i en si, som du "kværner" dem igennem. Hindbærdrysset æltes ind i marcipanen. Der skal forholdvis meget hindbærdrys til, før det smager af noget, så smag til hen ad vejen. Dyp i chokolade og drys med frysetørrede hindbær.
 
 
Nougatæg
 
Smelt sukker på panden - pas på, det ikke brænder på. Rør mandler i det smeltede sukker, til de er godt dækkede. Læg mandlerne ud på et skærebræt og lad dem køle af. Smelt imens nougaten over vandbad. Hak mandlerne med en savtakket kniv og rør dem i den smeltede nougat. Hæld blandingen i en beholder og sæt den i køleskabet, til blandingen er blevet fast. Form små æg og sæt dem i køleskabet igen, inden de dyppes i chokoladen.
 

 
Marcipan/nougatsnurrer

Start med at lægge både marcipan og nougat i køleskabet et kvarters tid. Brug en ostehøvl til at skære ned langs marcipanen og nougaten. Læg eventuelt flere skiver sammen, så de bliver tykkere. Skær hver skive i tre aflange stykker. Tag ét stykke marcipan og ét stykke nougat og sno dem om hinanden. Nip marcipanen af, når der ikke er mere nougat. Skær eventuelt stykkerne over i to, inden de dyppes i chokolade.

fredag den 22. marts 2013

Æblecrumble

Når der er X-Factorfinalen, skal der selvfølgelig kage til (der skal ikke så meget til at finde en anledning herhjemme). Jeg havde æbler liggende, som skal bruges til madlavning senere på ugen, og en tærte i ovnen. Som enhver kan regne ud, blev det til æblecrumble bagt på ovnens eftervarme.

Jeg bagte dem i små portionsforme, fordi det ikke skulle være et større kageorgie. Hvis du vil lave dem ekstra velsmagende, så riv noget marcipan og bland det sammen med toppingen. Og så med en klat creme fraiche til, mmm...


Æblecrumble

½ kg. æbler
50 gram smuttede, hakkede mandler (eller med skal, hvis du er doven ligesom mig)
1 spsk. sukker
1 tsk. kanel

75 gram mel
75 gram makronrasp
100 gram smør
3 spsk. sukker

Æblerne skrælles, skæres i både og lægges lagvis med mandler, sukker og kanel i et ovnfast fad. De øvrige ingredienser smuldres sammen. Blandingen fordeles over æblerne. Kagen bages i ovnen ved 200 grader i 30-40 minutter. Serveres lun med iskold cremefraiche.

søndag den 17. marts 2013

Citronspecier

Når nu vinteren åbenbart ikke har tænkt sig at slippe sit tag, og det eneste tegn på forår er påskeliljer og gerbera i vindueskarmen, så kan man passende bage vintersmåkager: specier. Og selvfølgelig ikke hvilke som helst specier, men nogle af citron-slagsen. Specier er i hvert fald for mig lig med jul og dermed kolde tider.

Opskriften er fru Blomsterbergs. Jeg bagte dem første gang til min mormor og morfars guldbryllup som en del af deres gave - og fortrød mange gange, at jeg ikke bagte nogen til os selv også. Så det er der siden blev rådet bod på. Den eneste ændring, jeg laver, er, at jeg nok skærer dem lidt tykkere, end der står i opkriften. Jeg kan nemlig godt lide, når småkager ikke er super-sprøde. Hvis du ikke vil bage alle småkagerne på én gang, kan du fryse rullerne. Skær småkagerne ud af den frosne rulle, når du vil bage dem og lad dem tø op, mens ovnen varmer.


Citronspecier

Cirka 25 stk.

½ vaniljestang
300 gram mel
225 gram smør
125 gram flormelis
Revet skal fra 1 citron

Flæk vaniljestangen på den lange led og skrab kornene ud med en lille kniv. Mas vaniljekornene og lidt af flormelissen sammen med en paletkniv, så kornene skilles ad.

Ælt alle ingredienserne sammen til en ensartet dej, der formes til én (eller flere) lang pølse med en diameter på cirka 6 centimeter. Læg den i køleskabet en times tid og skær den herefter i ¾ centimeter tykke skiver.

Bag skiverne let gyldne på bagepapir ved 180 grader i 12-15 minutter. Afkøles på bagerist og opbevares i tætsluttende dåse.

mandag den 4. marts 2013

Citronsandkage

Når solen skinner på den første forårsdag, så bliver man jo nødt til at lave en lækker kage! Igen, igen faldt valget på noget med citron - skal og saft blandet i den nemmeste dej til den lækreste kage. Vupti, sådan blev citronsandkagen til.

Kagen smager dejligt i sig selv, men en citronglasur ville bestemt kun gøre den bedre. Citronen smager nemlig ikke så meget igennem, så hvis du gerne vil have en mere "sur" smag, så put eventuelt mere saft i - eller lav glasuren.

Grundopskriften på sandkagen er fra "God mad - let at lave".


Citronsandkage

1 form på 1½ liter

200 gram smør
200 gram sukker
½ vaniljestang
4 æg
Saft af ½ citron
Skal af 1 citron
200 gram mel

Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Mas kornene sammen med lidt af sukkeret. Pisk smør, sukker og vaniljesukker sammen til en luftigt masse. Kom citronskal og -saft ned i skålen. Rør æggene i ét ad gangen. Sigt melet ned i blandingen og vend det forsigtigt ind i dejen. Bag kagen ved 175 grader i 50-55 minutter på én af de nederste ribber i ovnen. Lad kagen køle af, inden du eventuelt kommer glasur på.