torsdag den 23. februar 2012

Indbagt hindbærsorbet

Indbagt og indbagt er måske så meget sagt - der blev brugt sådan én, som man bruger til creme brulée (kan slet ikke komme på navnet lige nu, men I ved, sådan en mini-gasbrænder-ting).

I går havde jeg besøg af to venner helt tilbage fra folkeskolen. Og når det nu ikke sker så tit, at vi alle tre er samlet, så skulle der da også være lidt ekstra lækkert på bordet - desuden er vi alle enige om, at desserten er højdepunktet ved et måltid, så der ligger jo et vist pres allerede dér.

Valget faldt på indbagt is; nærmere bestemt Mette Blomsterbergs indbagte hindbær sorbet. Jeg fik en OBH-ismaskine i julegave sidste år, og den skulle da selvfølgelig frem i denne anledning. Jeg kan i øvrigt anbefale den ismaskine, hvis man ikke har behov for at lave de store portioner ad gangen. Én skål kan lave is nok til to personer, og der følger to skåle med . Isen tager et kvarter at køre på maskinen, men hvis den skal være hård nok til at kunne kugle op, så skal den lige over i en fryseboks og et par timer i fryseren.

Nå, men det var den der indbagte is, vi kom fra... Hindbærrerne smagte helt vildt igennem i sorbeten (og jeg brugte oven i købet kun 300 gram), men det var et fint modspil til den søde marengs, som er udenpå. Chokoladebunden er meget tung, så jeg halverede bundene - men også fordi, det lige var dét, som passede bedst til mine forme.

Hindbærsorbeten, efter den er kørt på ismaskinen.

Og den indbagte is.

Indbagt hindbærsorbet

4 stk.

Chokoladebund
100 gram mørk chokolade,64%
100 gram smør
50 gram sukker
40 gram hvedemel
100 gram pastauriserede æggeblommer
50 gram pastauriserede æggehvider

Hindbærsorbet
½ stk vaniljestang
130 gram sukker
330 gram hindbær
130 gram vand
Saft af en ½ citron

Marengs
150 gram pastauriserede æggehvider
175 gram flormelis
½ stk vaniljestang

Chokoladebund
Chokoladen finthakkes og smeltes med smør og sukker i en skål over vandbad. Det skal kun netop smelte og ikke blive for varmt. Melet sigtes ned i chokoladeblandingen, rør godt. Tilsæt blommer og hvider og rør godt, til dejen er ensartet. Hæld dejen i en bageform (cirka 20x10 centimeter) foret med bagepapir. Bag ved 180 grader i cirka 12 minutter, indtil kagen giver efter ved tryk. Lad kagen køle helt af. Stik den derefter ud, så den passer nede i bunden af de forme, som du vil støbe isen i. Jeg brugte nogle små ramakinere, som jeg lagde noget husholdningsfilm ned i, så jeg på den måde kunne hive isen op ad formene, når der skulle maregns udenpå.

Hindbærsorbet
Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv. Vaniljekornene mases med en anelse af sukkeret, således at kornene skilles ad. Vaniljesukker, sukker, vand, citronsaft, hindbær og den tomme vaniljestang varmes kort op til 75 grader. Gryden tages af varmen, fjern vaniljestangen, og ismassen blendes kort og afkøles helt i køleskab, gerne til næste dag.
Den kolde lage hældes op i en ismaskine og "køres" til en let og luftig sorbet.
Fyld nu de fire iskolde forme med hindbærsorbet, og frys dem igen i minimum 4 timer eller natten over. Det er meget vigtigt, at de er helt frosne!

Marengs
Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv, og de mases igen med en lille del af sukkeret.
Æggehvider og flormelis piskes til sej marengs med en håndmixer. Tilføj vaniljesukkeret i slutningen af piskningen.
Befri isene fra formene og fordel marangsen over de kolde is. Sørg for, at isen er helt dækket, da den ellers vil smelte, når marengsen varmes. Så er det nu, at du enten skal bruge den der gasbrænder-ting til at "brænde" marengsen, til den er gylden over det hele. Eller sæt isene ind i ovnen under grill og hold godt øje med den, så marengsen ikke får alt for megen farve.

Server og nyd! 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar