lørdag den 3. november 2012

Flødeboller med citronskum og marcipanbund

Og i denne tids anledning; forklædt som små spøgelser. Ja, jeg ved godt, at det egentlig var i onsdags, men vi fejrer ikke Halloween herhjemme, så det var først i dag, at jeg lavede flødebollerne og var en kende kreativ. Når man prøver at begrænse de søde sager til weekenden, må traditioner nogle gange komme i anden række (bortset fra jul; der må der spises søde sager hele måneden hjemme hos os).

Da jeg synes, at hvid chokolade godt kan være (for) sødt, så valgte jeg, at flødebollerne skulle have et lidt syrligt skum, så det ikke blev alt for kvalm, når bundene nu også var marcipan. Og det fungerer bare rigtig godt! Mums, de er gode - og meget godt, at jeg ikke lavede dem større, for så havde vi for alvor forspist os.

Opskriften på skum er den samme som ved hindbærflødebolle-toppingen - hindbær skiftes bare ud med citronsaft og -skal. Og så det der med at komme chokolade på... Den hvide chokolade er en kende besværlig at arbejde med, da den ikke flyder ud på samme måde som mælkechokolade. Men det lykkedes mig at overtrække flødebollerne ved hjælp af en pensel - efter at have tabt nogle af den ned i chokoladen, fordi jeg ville prøve at dyppe dem. Så de har ikke et glat look, men så kan man jo se, at de er hjemmelavede, hvilket bestemt ikke er nogen skam. Flødeboller med citronskum og marcipanbund

7 små flødeboller

50 gram marcipan
100 gram hvid chokolade

Mørk chokolade/nougat til øjne

Flødebolleskum
150 gram sukker
½ dl vand
75 gram pasteuriserede æggehvider
1 citron

Skær skiver af marcipanen i en ½ centimeters tykkelse. Læg dem på en bageplade og bag dem ved 180 grader i 5 minutter - hold øje med, at de ikke bliver mørke; de skal kun lige have farve i kanten.

Riv skallen af den halve citron og pres saften af den hele. Hæld vand og sukker i en gryde og lad det koge op i to minutter. Pisk imens æggehviderne let. Tilsæt derefter sukkerlagen langsomt og pisk æggehviderne stive med en håndpisker i 15 minutter, så æggehviderne bliver meget stive. Pisk citronsaft- og skal med den sidste halvdel af tiden.

Kom det færdige flødebolleskum i en sprøjtepose og sprøjt det ud på bundene - vær opmærksom på, at skummet udvider sig, når det kommer i ovnen. Kom flødebollerne i ovnen ved 180 grader og bag dem i 5 minutter, så skummet får en fast overflade.

Hak den hvide chokolade og smelt 2/3 i en skål over vandbad. Tag skålen af varmen og smelt den resterende chokolade i den allerede smeltede del. Overtræk (pensl eller dyp) flødebollerne med chokolade og sæt dem på køl, indtil chokoladen er fast. Smelt mørk chokolade eller nougat og lav små øjne på flødebollerne.

Opbevar dem i et køligt rum, indtil de skal spises.

1 kommentar: