fredag den 5. oktober 2012

Æbletærte

Sådan en dag som i dag kan man jo næsten ikke være andet bekendt end at bage en lille kage, som kan nydes indenfor, mens det øser ned undenfor.

Den tanke havde jeg i hvert fald, og da der lå to æbler og kiggede på mig og tiggede om at blive brugt, ja så var valget ikke så svært. Det blev til en æbletærte med vanilje og marcipan, som helt bestemt blev nydt med en god klat creme fraiche, mens jeg var meget taknemmelig for, at jeg ikke behøvede at bevæge mig udenfor en dør i dag.

Nu havde jeg jo kun de her to æbler, men tærten kan bestemt tåle, at der komme flere æbler i, så der er mere fyld at bide i. Og som en sidebemærkning kan jeg lige skyde ind, at du sandsynligvis skal bruge mere mel, end opskriften angiver. Jeg kunne slet ikke arbejde med den med så lidt mel - men nu mener jeg også, at mørdej er Dejen fra Helvede; det kan jo være, at du er bedre til det end mig.


Æbletærte

Passer til 1 form på 24 centimeter

150 gram mel
100 gram smør
75 gram flormelis
1 æg
2 æbler
25 gram sukker
½ vaniljestang
50 gram marcipan

Smuldr smørret ud i melet, tilsæt flormelis og æg og saml dejen hurtigt. Læg dejen på køl i mindst en ½ time (jeg valgte fryseren, da dejen er meget blød). Imens dejen er på køl, skræller du æblerne og skærer dem i tern. Læg dem i en gryde med vand, som lige dækker bunden. Skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen, mas dem sammen med sukkeret og put det hele op i gryden til æblerne (også gerne vaniljestangen). Bring det i kog og kog vandet væk, så æblerne bliver bløde men stadig med lidt bid. Lad det køle af. Riv marcipanen.

Rul 2/3 af dejen ud og beklæd tærteformen med den - formen skal ikke smørres. Læg bagepapir ned over dejen og fyld formen med tørrede bønner, salt, eller hvad du lige har ved hånden til at blindbage med. Bag tærtebunden i ovnen i 15 minutter ved 200 grader.

Tag tærtebunden ud af ovnen og fjern bagepapiret. Bland marcipanen med æblerne og læg dem på tærtebunden. Rul den sidste 1/3 af dejen ud og læg den på som top - husk at lave huller i dejen, så dampen kan slippe ud. Pensl toppen med æg og drys med sukker. Bag ved 200 grader i cirka 15 minutter, til toppen er gylden. Køl af og server med creme fraiche.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar