onsdag den 23. maj 2012

Ølkage

Ah, bachelorprojekt er nu overstået, så nu kan der komme ordentlig gang i køkkenet igen.

I weekenden fik jeg lyst til at bage ølkage. Min mor fik et flip med at bage ølkage i start 00'erne, hvor vi ikke rigtig fik andet kage at spise gennem en hel sommer. Og her i weekenden fik den så en revival hjemme hos mig - faktisk har jeg haft gemt hvidtøl fra juleaften sidste år for at bruge dem til at bage kagen af, når lysten meldte sig. Den er uhyggeligt nem at lave, så der er minimal ydelse men maks nydelse.

Krydderierne gør, at den dufter en jul, men den kan nu sagtens spises på alle tider af året. Den er lidt sirupsagtig i smagen og gør sig særdeles godt med et lag smør på. Mmm...


Ølkage

1 flaske hvidtøl
400 gram brun farin
500 gram hvedemel
1 tsk. stødt nellikker
2 tsk. kanel
2 tsk. natron

Bland alle ingredienserne sammen og hæld det hele op i en rugbrødsform på 1½ liter. Bag kagen ved 175 grader i cirka 1½ time. Hold øje med den efter 1 time og et kvarter, og dæk den eventuelt til, så den ikke bliver alt for brændt på toppen. Lad kagen køle af.

Server med koldt smør.

tirsdag den 8. maj 2012

Kammerjunker

Jeg plejer at lave madplan til en uge ad gange, og ofte bliver den lavet en uge i forvejen. Det har så resulteret i, at jeg i sidste uge, da det var vildt godt vejr, besluttede, at vi skulle have koldskål i dag. Ikke just det valg jeg havde truffet, hvis jeg havde set vejrudsigten.

Men der er intet, der er så skidt, at det ikke er godt for noget, for så fik jeg da prøvet at bage kammerjunker. De er efter Claus Meyers opskrift i "Meyers Bageri"; jeg skar bare ned på mængderne, for jeg har ikke umiddelbart noget at bruge 150 kammerjunker til. Dejen blev lavet i forvejen, rullet og lagt i fryseren, så jeg bare skulle varme ovnen, skære dem ud og bage dem i dag, da jeg kom hjem. Jeg brugte vaniljesukker i stedet for vaniljestang og almindelig sukker, da jeg ikke har flere vaniljestænger.

Kammerjunkerne smager rigtig godt - de ligger ikke så langt væk fra smagen af dem, man kan købe, men det er ikke en dårlig ting i mine øjne. Næste gang de skal laves, vil jeg prøve at putte kanel og mandler i, det, tror jeg, kunne være en god kombination og give et lille ekstra pift.



Kammerjunker

Cirka 75 stk.

50 gram vaniljesukker
125 gram smør
1 æg
½ dl. mælk
250 gram mel
½ spsk. bagepulver
Revet skal af ½ citron

Kom smør og vaniljesukker i en skål og rør det godt sammen. Tilsæt æg, rør det ud i sukkermassen og tilsæt mælken. Sigt mel og bagepulver ned i dejen, tilsæt den revne citronskal og rør dejen sammen. Brug eventuelt hænderne til at samle dejen ordentligt.

Læg dejen på et melet bord og del den i to-tre stykker. Rul hvert stykke ud til en tynd pølse (her kan du eventuelt fryse pølserne, så du bare skal tage dem op og lade dem tø, når de skal bruges). Skær pølserne ud i stykker på cirka én centimeters tykkelse og sæt dem på en bageplade med lidt luft imellem, da de flyder en smule ud. Bag dem ved 180 grader i 15-18 minutter, til de er gyldne og sprøde. Lad dem køle af og servér sammen med koldskål.

søndag den 6. maj 2012

Fyldte chokolader

Min mor har bare været en kæmpe hjælp i forbindelse med bryllup - og det skal hun da have en lille ting for. Og når hun nu oven i købet har fødselsdag i morgen, så er det jo en oplagt mulighed for at give hende en lille ekstra gave.

Og jeg besluttede, at gaven skulle være hjemmelavede, fyldte chokolader - dels fordi jeg havde chokolade til overs fra Mudcaken, dels fordi det bare smager mega godt. Og så ser det bare godt ud i sådan en lille æske.

Jeg valgte at lave tre slags: marcipan, Baileysfyld (som er fundet hos Kinna) og kokos.



Alle chokoladerne er lavet ved at temperere chokoladen: Hak al chokoladen og smelt 2/3 af den i en skål over vandbad. Når chokoladen er smeltet, tag da skålen af vandbadet, stil skålen ovenpå en grydelap eller andet, som isolerer mod kulden fra bordpladen, hæld den sidste 1/3 af chokoladen op i og lad den smelte. Rør i det engang imellem, men lad det gerne smelte af sig selv.

Hvordan man kommer chokolade i en form, er der delte meninger om, men jeg synes det er nemmest, hvis du hælder chokolade i formen (formen kan med fordel have stået i køleskabet noget tid før), så hullerne er helt fyldte og derefter vender formen på hovedet over en skål, så den overskydende chokolade tømmes ud. På den måde, synes jeg, får du en fin, ensartet chokoladekant hele vejen rundt. Stil formen i køleskaet, så chokoladekanten kan nå at størkne, inden fyldet kommes i. Når fyldet er kommet i - og dette også ar været en tur i køleskabet - bruger du den overskydende chokolade til at dække hullerne i formen helt, så der kommer bund på.

Tryl chokoladerne ud af formene og opbevar dem på køl, da de smelter nemmere end almindelig købe-chokolade.

Chokolade med marcipan (firkanterne)

Chokolade med kokos (hjerterne)

Chokolade med Baileys (stjernerne)

Chokolade med marcipan

Denne giver næsten sig selv: Rul nogle kugler af marcipan og tryk dem ned i formene. Eventuelt kan du tilsætte smag til marcipanen ved at ælte for eksempel spiritus ind i den.

Marcipan med kokos

Kokos
Kondenseret mælk (dette burde kunne købes i supermarkeder såsom Kvickly, men det er endnu ikke lykkedes mig at finde det, så jeg laver det selv)

Kondenseret mælk
1 liter sødmælk
150 gram lys rørsukker

Mælk og rørsukker hældes i en bredbundet gryde og bringes op til simrepunktet. Her står det i en times tid, mens det koger ind - jo længere det sår, jo tykkere bliver massen; det er lidt en smagssag. Rør i det undervejs, men skrab endelig ikke det ned, som efterlades på grydens sider, da det bare bliver til flader i massen.

Rør den kondenserede mælk og kokos sammen til en masse, som du kan forme med hænderne og putte ned i formen. Gør dog ikke massen for tør.

Chokolade med Baileys

50 gram hvid chokolade
1 spsk. Baileys
2 spsk. fløde
1 tsk. pulverkaffe

Smelt den hvide chokolade sammen med Baileys, fløde og pulverkaffe.Hæld fyldet i en sprøjtepose og fyld det i formene til cirka 2-3 mm fra kanten. Stil formen i køleskabet, inden den sidste chokolade kommes på.


onsdag den 2. maj 2012

Varme hveder

Så er det i morgen, at der skal guffes varme hveder rundt om i det ganske, danske land. Og selvfølgelig skal der også spises hveder herhjemme. Men da jeg ikke ved, hvornår jeg kommer hjem i morgen, traf jeg det sikre valg at bage dem i dag. Så er det vist også ligesom i gamle dage, hvor de blev bagt dagen før, de skulle spises.

Hvederne er lækkert luftige og fylder lejligheden med en herlig duft af kardemomme. Og ja, de er allerede prøvesmagt.



Varme hveder

Cirka 12 stk.

50 gram gær
4 dl. mælk
1½ sammenpisket æg
½ tsk. groft salt
2 tsk. stødt kardemomme
1 tsk. kanel
1½ spsk. sukker
775 gram hvedemel

½ æg til pensling

Lun mælken. Hæld den i en skål og udrør gæren heri. Tilsæt æg, salt, kardemomme og sukker. Tilsæt melet lidt efter lidt. Ælt dejen sammen med en grydeske, til den er let og smidig. Lad den hæve i ½ time.

Tag dejen ud på et meldrysset bord og ælt den godt igennem. Tilsæt eventuelt resten af melet. Form dejen til 12 boller og læg dem tæt sammen på en plade med bagepapir. Lad dem efterhæve tildækket over damp i 20 minutter. Pensl bollerne med æg og bag dem i midten af ovnen i 20 minutter ved 200 grader, til de er gyldne.

Lad bollerne køle lidt af, flæk dem og grill dem gyldne med skærefladen øverst i ovnen i 1½ minut eller på brødristeren.

tirsdag den 1. maj 2012

Hjemmelavet kartoffelsalat

Kom sol, kom sommer - ja tak!

Det gode vejr indbød jo helt klart til grillning - og det var også meningen, at aftenen skulle have været tilbragt nede i én af byens parker med en tændt grill. Men efter at have været i syv butikker og kigget efter de kulbriketter, som vi gerne vil bruge til vores grill (sådan nogle, der er hurtigt klar og ikke er varme i flere timer), måtte vi erkende, at det ikke var til at opdrive.

Så kartoffelsalaten er blevet indtaget herhjemme og serveret med pølser der, i mangel på den ægte vare, er lavet på grillpanden.

Målene er cirka-mål, for du kan selvfølgelig tilføje mere creme fraiche, hvis du vil have mere dressing. Og kartoffelmængden alt efter, hvor sulten du er. Kartoffelsalaten smager helt klart bedst med nye kartofler, men den kan sagtens laves med almindelige kartofler, som jeg har gjort her.



Kartoffelsalat

300 gram kartofler
4 spsk. creme fraiche
1 tsk. sennep
4 forårsløg
Salt og peber

Skræl kartoflerne, skær dem i mindre stykker og kog dem. Hvis du bruger nye kartofler, så vask dem, inden du koger dem, og skær dem så først i mindre stykker, efter de er kogte. Om du vil pille dem eller ej, er en smagssag. Køl kartoflerne af.
Mens kartoflerne køler af, laver du dressingen. Skær forårsløgene i tynde ringe. Bland creme fraiche og sennep sammen med salt og peber. Vend de kolde kartofler sammen med dressingen og forårsløgene.
Server som her med en grillet pølse, men frikadeller, eller hvad du nu har lyst til.