onsdag den 25. april 2012

Mudcake

Så er det tid til anden omgang af kagerne fra brylluppet. Denne gang er det mudcaken, som er i spotlight - og ja, det er endnu en Mette Blomsterberg-opskrift. Jeg havde en utrolig dårlig hukommelse, da jeg skulle handle ind til kagen, så jeg fik aldrig købt den lyse chokolade, som opskriften siger, men derimod mørk - og rigtig mørk - chokolade. Det på trods af, at jeg lige havde kigget på huskesedlen, men så langt rakte korttidshukommelsen åbenbart ikke.

Mudcaken har en virkelig god smag af chokolade, men hindbærsylten giver god balance, så det ikke bare er chokolade med chokolade. Det er dog stadig en ret tung sag, som du nok ikke kan spise ret mange stykker af på én gang - men til gengæld er den rigtig god med et glas kølig asti ved siden af.

Bundene i opskriften virkede slet ikke for mig; de smuldrede, når de skulle ud af formen, og én af dem blev slet ikke bagt inden i. Så for at have noget stabilt at bygge kagen op på, bagte jeg en almindelig lys lagkagebund, som blev lagt i bunden. Smuldrebundene havde trods alt ikke smuldret så meget, at de ikke kunne ligge mellem lagene, og de giver nu en anden smag i kagen, end almindelig lagkagebunde gør.

Jeg har desværre ikke nogle billeder af kagen inden i, men det er lyse
og mørke bunde med chokoladeganache imellem - det er der vist ikke noget revolutionært i
rent udseende-mæssigt.

Mudcake

Bunde
150 gram hvid chokolade
½ stk. vaniljestang
250 gram smør
2 ½ dl. mælk
440 gram sukker
2 æg
300 gram mel
1 tsk. bagepulver
40 gram kakao

Hindbærsylt
½ stk. vaniljestang
50 gram sukker
125 gram hindbær

Chokolade ganache
600 gram lys chokolade
7 dl. piskefløde

Bunde
Den hvide chokolade hakkes fint og kommes op i en skål. Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv. Kornene mases sammen med noget af sukkeret. Vaniljesukkeret, den tomme vaniljestang, smør, mælk og sukker varmes op til cirka 80 grader og tages af varmen.

Halvdelen af den varme blanding hældes over den finthakkede chokolade, rør med en ske, til massen bliver blank. Tilføj langsomt resten af den varme blanding. Massen afkøles til stuetemperatur, hvorefter æggene piskes i ét ad gangen. Mel og bagepulver blandes og sigtes ned i dejen. Det hele blandes forsigtigt sammen. Fordel halvdelen af dejen i  en smurt springform.

Sigt kakaoen ned i den resterende dej, rør det godt sammen og fordel også denne dej i en smurt springform.

Begge bunde bages ved 165 grader, til de giver efter ved let tryk - cirka 30 minutter - afkøles og tages ud af formene.

Hindbærsylt
Vaniljestangen flækkes på den lange led, og kornene skrabes ud med en lille kniv og blandes med noget af sukkeret. Vaniljesukkeret, den tomme vaniljestang, sukker og hindbær koges ved middel varme i cirka 6-8 minutter til en tyk sylt. Sylten afkøles helt.

Chokoladeganache
Den lyse chokolade hakkes fint og kommes op i en skål. Fløden opvarmes til cirka 80 grader, og gryden tages af varmen. Halvdelen af den varme fløde hældes over chokoladen, og der røres godt med en ske eller en dejskraber, til massen bliver blank. Tilføj langsomt resten af den varme fløde og rør igen godt, til ganachen er homogen og blank.

Put 1/3 af ganachen i en skål for sig; den skal bruges til at smørre kagen op med.
De afkølede bunde deles, så der i alt er fire bunde. Læg først en af de to mørke bunde i en rengjort springform og fordel 1/3 af "indlægs"ganachen, så det dækker hele bunden. Halvdelen af hindbærsylten fordeles herpå. En af de lyse bunde lægges ovenpå og trykkes let fast. Endnu 1/3 af "indlægs"ganachen smøres jævnt ud på bunden. Gentag processerne endnu en gang. Kagen stilles i køleskabet til næste dag.

Den iskolde kage tages ud af springformen. Smør kagens top og sider jævnt op med al "overtræks"ganachen. Lun eventuelt palettens blad med en bundselbrænder for at kunne stryge cremen fuldstændig glat op.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar